14 Mayıs 2011

Ravent tatlısı /Rhubarb Dessert



Bu bitkiyi tanimayanlar icin önce biraz bilgi vermek isterim..Türkiye'de yetisip yetismedigini bilmiyordum ama arastirdim yetisiyormus, türkce adinida ögrenmis oldum.Ravent'in receli ve pastasida muhtesem oluyor...

Diğer İsimleri: Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe

Ravent: Karabuğdaygiller familyasından; büyük yapraklı, çok yıllık bir bitki cinsidir. Sebze veya süs bitkisi olarak da yetiştirilen türleri vardır. Mayıs – Haziran aylarında çiçek açar. Yaprakları dairemsi, kenarları ince dişli, yüzeyi pürüzlü ve serttir. Kökleri ilaç yapımında kullanılır. Taze sürgünleri ve genç yapraklarından da sebze olarak faydalanılır. İçeriğinde Tanen vardır. Kokusu kendine hastır. Tadı eksidir. Ravent 1-2 m boyunda çok yıllık oldukça güçlü bir bitki olup ilk 3 – 4 yıl çiçek açmaz ve bütün gücünü köklere verir. Yaprakları oldukça büyüktür ve boyu 1 metreyi bulabilir. sifalibitkileriniz.com Üst yaprakları ise oldukça küçülür ve sapı da oldukça kısadır. Çiçekleri sapın en üst kısmında topluca bir arada dizili olup sayısız çiçekten meydana gelir bazen sarımsı yeşil, bazen esmerimsi yeşil bazen de kızılım tırak renkte olabilir. Kökleri; Ana kök kafa büyüklüğünce olup ondan çevresine yayılan yan kökler ve yumrulardan meydana gelir.
Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Uzakdoğu olan raventlerin, ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Işkın ya da Işgın denilen (R. ribes) adlı tek türü yetişir.

Yapilisi:
Malzemeler:( 2 porsiyonluk)
500 gram ravent
2 yemek kasigi dolusu toz seker

Sosu icin:
1 paket vanilya sosu (Soguk sütle cirpilip pisirilmeden yenen)
250 ml süt

Raventlerin kabugunu soyun..Sonra 4-5 cm olarak dograyin ve sekerle birlikte yumusayana kadar pisirin.
Yanina soguk sütle vanilya sos tozunu cirpip sos yaptim..Siz isterseniz yanina vanilyali ya da cilekli dondurmada koyabilirsiniz...

2 yorum:

  1. selam cali!
    tatlin cok $Ik olmus, ellerine emegine saglik..sicacik sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Rhabarber benimde letletini cok sevdigim bir sebze kek ve tatlilarda güzel oluyor hafif eksimsi ellerine saglik canim afiyetler olsun .hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil